Javna politika

Korektor odluka organa lokalne samouprave i institucija

Tokom 2021. i 2022 godine, udruženje se oglasilo sa 12 saopštenja u vezi kako odluka vlasti i javnih institucija, tako i povodom protesta nakon kojih su građani dobijali prekršajne prijave, kao i povodom ataka na medije i vlasnike medija JugPress i Rešetka.

Kao članovi udruženja učestvovali smo na više protesta u odbrani prava građana i građanki,  to u okviru protesta „Madera u srcu“ i protesta protiv usvajanja zakona o Referendumu i Eksproprijaciji.

Obezbeđena je podrška pojedinim učesnicima protesta u vidu refundiranja troškova za plaćene kazne, kao I advokatska podrška za sudski proces za one koji su dobili pozive za sudsko ročište.

 

Učešće u Javnoj raspravi o budžetu grada

 

Udruženje je izašlo sa velikim brojem predloga koje je trebalo uvrstiti u nacrt budžeta. Dali smo za javne rasprave 2021 i 2022 ukupno 53 predloga koje je trebalo uvrstiti u budžete grada za te godine.

Pozitivna strana je da je Gradska Uprava reagovala po velikom broju inicijativa koje smo podneli, a informaciju i potvrdu o tome smo dobijali od građana, koji su nam se zahvaljivali što smo ih zastupali na raspravi i što su neki problemi u međuvremenu rešeni, kao što su: igralište za decu u naselju Ančiki, pojačano grejanje u školi 11. Oktobar, određena sredstva za adaptaciju škole u Navalinu u iznosu od 6.000.000 RSD uklanjanje jedne od najvećih divljih deponija u gradu u Romskom naselju.

 

https://resetka.rs/ocistilu-najproblematicniju-divlju-deponiju-u-leskovcu-ubuduce-ce-kamere-snimati-one-koji-bacaju-smece/ 

 

kao i sanacija kanala za odvođenje voda I zaštitu od poplava na potezu Presečina, Veliko Trnjane, Rudare uz stalnu komunikaciju meštana Velikog Trnjana sa predstavnicima grada.

 

https://jugpress.com/planiraju-sanaciju-i-uredjenje-rudarskog-i-sainovackog-kanala-kao-zastitu-od-poplava/) .

 

Nismo zadovoljni organizovanjem procesa javne rasprave, jer je izostao konsultativni process sa zainteresovanim stranama I građanima, a posebno nismo bili zadovoljni dužinom trajanja I terminom završne javne rasprave, te u tom pravcu treba nastaviti delovanje.