Konferencija „Javne rasprave i učešće građana“

U organizaciji udruženja „I Ja se Pitam“ od 24 do 26. maja, održana je konferencija „Javne rasprave i učešće građana“ na Vlasinskom jezeru u hotelu MM Narcis, na kojoj su učestvovali predstavnici opština i gradova i organizacije i udruženja građana sa juga Srbije.

Teme konferencije su odabrane tako da se, pored zakonske regulative, predstave istraživanja o trendovima i stavovima građana koja su radili CRTA i udruženje „I Ja se Pitam“, obrade modeli građanskog učešća u procesu donošenja odluka, čuju pozitivna iskustva predstavnika lokalnih samouprava Leskovac, Paraćin i Vlasotince, predstave iskustva i preporuke SKGO (Stalne konferencije gradova i opština) koja prati rad lokalnih samouprava na nivou cele Srbije i predstave iskustva i preporuke za poboljšanje od strane organizacija civilnog društva.

Imajući u vidu da je sistem javnih rasprava i uključivanje građana u procese odlučivanja u Srbiji na niskom nivou iako Zakon o lokalnoj samoupravi to predviđa kao obavezu, cilj konferencije je primena zakonskih obaveza, razmena praktičnih iskustava kod participacije građana na lokalnom nivou i donošenje boljih odluka organa javne vlasti kako bi se ova oblast unapredila.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*